En förvaltare av tradition, kontinuitet och framtid

I söndags a20160925_1214370-2vtackades Anders Roos som varit tillförordnad kyrkoherde i Spånga-Kista församling sedan förra sommaren.

Vid hans avtackning talade flera om hur speciellt det har varit i församlingen under den här tiden. Det fanns mycket för honom att ta tag i när han kom. Nu är församlingen på spåret igen och vi tuffar vidare.

Som ordförande i Församlingsutskottet tackade jag honom för gott samarbete. Jag tackade honom också för att han aldrig, i alla de situationer vi jobbat tillsammans under hans tid här, någonsin tagit beslut som satt honom i första rummet. Han har alltid tänkt på församlingens långsiktiga bästa och en hållbar situation både för församlingen och för de anställda.

Jag sa till honom att det är fint att vara kyrkoher20160925_112248-1de, men det måste nästan vara ännu bättre att få ha varit en brygga, som tillförordnad kyrkoherde, bara för en bestämd tid.

Samtidigt som man då för församlingens tradition vidare är man en förvaltare av dess kontinuitet såväl som den som ska vara med och öppna dörren in till framtiden.  När man har en sådan position finns det saker man måste akta sig för, och det har Anders gjort. En av dem är att tro att man sitter på den enda sanningen.

Jag avslutade därför mitt tal till honom med dikten Sanningen, skriven av poeten Lars Björklund:

Sanningen är det enda som kan befria oss

Ändå är den som säger sig äga sanningen farligast av alla

Den 15 september började vår nya kyrkoherde Jerker Alsterlund.  Jerker, nu är det din tur att få vara vår förvaltare! Välkommen till Spånga-Kista församling!